augustus1

Je ziet ‘t als je het door hebt

Tijdens het kamperen op het eiland van de lieve boer, probeert een wijsgeer m’n logeerneefjes uit te leggen dat een mens slechts dat ziet waartoe hij op dat moment in staat is. 
Heel toevallig als je het goed na gaat. Want al dagen zing ik met de neefjes het lied van Koning Louis uit Junglebook van Walt Disney. Over de apenkoning die het vuur wil uitvinden: ‘ Oeoeoehoe, ik ben d’r aan toehoe…..’ 
De knaapjes zijn dus klaar voor dit lesje filosofie:
Twee bekende voorbeelden: Eilandbewoners die het (nooit eerder aanschouwde) schip van Columbus niet zagen komen, maar wel de mannen die er af sprongen. Gevalletje jammer maar te laat. 
Andere voorbeeld: Een inboorling die een dag lang in de grote stad werd losgelaten. Bij navraag bleek hij slechts dat te hebben waargenomen wat hij al kende. Namelijk tweevoeters, viervoeters en bomen. 
Gebouwen en voertuigen had deze inboorling over het hoofd gezien.
Mmmm…Geloof je ’t zelluf…De neefjes kijken misprijzend.
Ander voorbeeld dan:
Zelfs als een blindgeborene plotseling het licht krijgt, zal het tijden duren eer hij voorwerpen en beweging zal ontwaren, omdat hij geen enkel gereedschap onder handbereik heeft dat deze nieuwigheden kan rubriceren.
De neefjes kijken sceptisch naar de wijsgeer. Ook tijdens zijn betoog over de mieren. Weten de mieren van ons bestaan? Hoezo zijn wij niet als zij? Hoe weten wij zo zeker dat er geen ketende vierdimensionale wereld om ons heen leeft?
Die zit. 
Een massa volk dat zich om ons verkneukelt, terwijl wij dat niet door zitten te hebben? Puur en alleen omdat zij een dimensie extra hebben die ons ontgaat? Wat een onverdraaglijke gedachte!
De neefjes snuffen om zich heen, maar geven zich nog niet gewonnen. Want als dat allemaal waar is, dan moet er ook materie van die gasten zijn waar zij tegen aan kunnen botsen. En de neefjes voelen niks.
Maar de wijsgeer raakt op dreef. Neem nu een boek. Als je niet weet waar dat voorwerp voor dient, begin je er aan te snuffelen en peuzel je het hard gebonden werkje misschien op.
Pfffff…De neefjes halen hun schattige neusjes op.
Ondertussen probeer ik me te concentreren, maar kan het niet helpen dat ik flarden van deze mannenconversatie opvang. Want zelf ben ik een levend voorbeeld van deze theorette, zoals ik hier dan eindelijk eens ademloos in het meesterwerk Siddharta van Herman Hesse zit te lezen.
Ook al kan ik al heel lang lezen, dit boek had me tot vijf jaar geleden echt niets te melden. Terwijl het werk me nu voorkomt als de belangrijkste op schrift gestelde gedachte van de laatste eeuw.
Jammer dat het ineens al uit is. 
Ik klap de oude uitgave dicht en begin aan de vakantiekost:
‘De schoonheid van de man’, geschreven door een Française. 
Door een vrouw die weliswaar al een heel leven keurig op mannen valt–hoewel zij altijd dacht dat alleen een vrouwenlichaam mooi was, want een man vond je leuk om wat ie tegen je zei of hoe hij was-, 
maar ineens…als een bom….komt het wonder tot haar. Zelfs als innig liefhebster van de man was ze tot nu toe ziende blind en horende doof. 
Tot vandaag genoot ze slechts van onderdelen van de man, maar ineens valt zijn hele beeld bij haar binnen: 
Zijn lichaamsbouw, z’n geur, z’n aanraking, zijn hele wezen. Niets anders rest haar nog dan de man met alles at in haar is te omsluiten.
Pffff. Ik krijg het er warm van.
Ik zie m’n schrandere neefjes, hoor de wijsgeer, denk aan de kwetsbaar open boer. 
Alweer zo’n bewijs dat alles precies op onze tijd op ons pad komt.
Ik heb in ieder geval ineens sterk de indruk dat ik dit boekwerkje ganselijk begrijp en wil vanavond graag innig omhelzen.
Maar waar zijn de neefjes? Ah! Die rennen met hun tennisrackets over het erf om de vierdimensionale wereld mores te leren. Oehoe, we zijn d’r aan toehoe!


Laatst bewerkt door Annemiek op 10 oktober 2009 om 21:33

Uittreksel

Uittreksels zijn optionele, zelfgeschreven samenvattingen van je bericht kunnen worden gebruikt in je thema. Je kunt hier meer lezen over handmatig uittreksels (Engels).

Trackbacks versturen


(Meerdere URLs met spaties scheiden)

Met trackbacks kan je andere blogsystemen inlichten dat je naar hen koppelt. Andere WordPress blogs waar je naar koppelt, worden automatisch ingelicht met behulp van pingbacks (Engels). Andere acties zijn niet nodig.

Extra velden

Naam Waarde

Nieuw extra veld toevoegen:


Met extra velden kan je een bericht te voorzien van extra metadata die je in je thema kunt gebruiken (Engels).

Reacties

Reacties

Reageren?

Berichtauteur


Berichtrevisies

All in One SEO Pack


Click here for Support

Title:
Description:
Dit artikel werd op zaterdag 1 augustus 2009 geplaatst onder Schrijverette
terug naar boven | home

Comments are closed.terug naar boven home
  • laatste reacties
  • Carla { Spannend. Kijk er naar uit. ... } – 23 mei
  • Marlies Tjallingii { Wat een mooie erkenning van ... } – 29 apr
  • Paul Smit { Een zomerserie op een beter ... } – 26 apr
  • Paul Smit { Een mooi verhaal. Ik moest ... } – 23 apr
  • Paulien Hunfeld { Elke verwondering opende zich als ... } – 12 apr