Een echt knielertje

De opnamen van het nieuwe programma De Ochtendkus zijn begonnen. Een oude wens gaat in vervulling: dat we iedere dag door iemand uit bed gehaald worden. Een medeschepsel dat ons goedemorgen wenst en bemoedigt. Een mens die weet hoe het kan zijn, de wekker, de ochtend, de slapeloze nacht of juist de diepe slaap waar het zo moeilijk afscheid van nemen is.

Gelukkig blijken er veel Wekkers des Vaderlands rond te lopen. De een na de ander komt tijdens onze opnamedagen zijn of haar Ochtendkus uitdelen. Voor die gelegenheid hebben we een hemelbed neergezet. Arie Slob gaat spontaan languit. Ad Visser beweert dat hij en ik ons hele leven alleen maar vakantiewerk hebben gedaan.

En dan is het de beurt aan Henk van Os. Inmiddels 77. Kunsthistoricus en voormalig directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Hij omschrijft zichzelf als een ‘echt knielertje’. Van Os is een dankbaar mens. Ook al heeft hij een van zijn zoons verloren. Toen hij een groep studenten rondleidde in een oude kerk in Italië, rende er een man naar binnen die z’n aktetas voor de voeten van het Mariabeeld smeet en haar begon uit te schelden. Terwijl hij riep: ‘Je hebt me verraden!’, holde de zichtbaar overspannen zakenman de kerk weer uit, de studenten verbijsterd achter latend. ‘Deze man heeft een groot geloof’, sprak Henk van Os toen vol ontzag.

Ik vraag hem hoe het toch kan dat een man van zijn statuur zo bescheiden is gebleven. Hij kijkt me verwonderd aan. Dan vertel ik hem dat ik het gerucht gehoord heb dat als hij als directeur het Rijksmuseum binnenstapte, het hele gebouw oplichtte.

Van Os lacht. ‘Ja, laatst kwam ik nog een oude bewaker van toen tegen. Hij vloog me om de hals!’ Hij glanst bij de herinnering. Maar wat is dan toch zijn geheim? Wat is dienend leiderschap?

‘Och, dat is heel eenvoudig. Iedere ochtend oefende ik met een van de jongens op de foto’s van alle medewerkers. Vierhonderd mensen leerde ik te verwelkomen met hun naam.’

Van Os wacht even en zegt dan zacht: ‘Aandacht is alles.’

Aandacht ziet en ontziet.

(Column voor Perspectief)

 
   « Artikelen overzicht