Mysterie

Deze zomer maakten mijn collega’s van de Verwondering en ik een serie met levensvragen. Vragen als: bestaat er onvoorwaardelijke liefde? Kun je leven zonder vuile handen te maken? Wat doet er werkelijk toe?

En wat blijkt: het is mogelijk op zulke grote vragen in vijf minuten een bijzonder boeiend antwoord te krijgen. De afleveringen van deze zomerverwondering duren dus maar kort. U kunt ze wekelijks zien op de facebookpagina van de Verwondering en binnenkort ook op NPO2.

Er is echter één vraag die ik niet aan de gasten heb gesteld: kun je de ander werkelijk kennen? Volgens mij is dat tamelijk onmogelijk. Dit deemoedige inzicht heb ik opgelopen door mijn kat. In mijn brievenbus vond ik een briefje van een straatgenoot waarin stond dat mijn huisdier al maandenlang iedere nacht in hun huis drie (drie!) bakken voer leegeet en vervolgens op z’n gemak met het wollige drietal van die bakjes gaat liggen knuffelen. Grappig hoe zo’n kattebelletje die kater plots in een onkenbaar raadsel heeft veranderd. Want als hij zo voortvarend is, waar hangt hij dan nog meer uit?

Als we al geen benul hebben waar ons jonge katje mee bezig is, wat weten we dan van onze medemens? Minder dan we denken, vermoed ik. Gelukkig maar. Want met elk sluitend beeld van de ander doen we het mysterie tekort dat we ten diepste zijn.

 
   « Artikelen overzicht