Parel

‘Nicole laat zien nog steeds een fantastisch lichaam te hebben.’ Het eerste berichtje dat verschijnt als ik de laptop aanzet. Het lijf van deze wereldberoemde actrice wordt gewogen en licht genoeg bevonden. Ze heeft moeten afzien in de sportschool. En in haar portemonnee plus operatiekamer, zo lezen we.

Zonder offer geen genade. We nemen elkaar letterlijker dan ooit de maat. Maatje 34. De angst voor de rechterstoel van God wuiven we weg, omdat wijzelf meedogenloos in ons oordeel zijn geworden.

En de Griekse mythe van het Procrustesbed is moderner dan ooit. Rover Procrustes had twee bedden. Het ene was nogal kort, het andere erg lang. Als je in zijn handen viel legde hij je, naargelang je lengte, op één van die twee bedden. Wie klein van gestalte was, werd op het grote bed gelegd en uitgerekt tot hij erin paste. Als je groot was belandde je op het kleine bed en werd je bijgesneden tot de juiste maat.

Wij kennen deze snij- en uitrekplank nog steeds. Is uw maat niet conform ons ideaalmodel, dan moet daar dus aan geprutst worden.

Maar een parel blijft een parel, of ‘ie nu in de modder ligt of wordt opgepoetst. Zolang we mens op aarde zijn, wonen we in onze unieke tempel. In weer en wind overeind gebleven. ‘Nog steeds een fantastisch lichaam’. Om te zoenen. Zeg nou zelf.

 
   « Artikelen overzicht