Podcast De Verwondering

In De Verwondering Podcast (KRO-NCRV en NPO2) gaat presentator Annemiek Schrijver op zoek naar het wonder van het alledaagse.

De Verwondering Podcast

Mag ik er zijn?

Geplaatst op: dinsdag 06 oktober 2020 12:00 uur / Lengte 00:30:24

Mag ik er zijn? Doe ik er eigenlijk wel toe? Een vraag die stiekem in allerlei toonaarden in ons opkomt. De kerken lopen leeg maar onze levensvragen blijven. Waar kunnen we nu nog ons hart uitstorten? De huisarts heeft een beroepsgeheim maar die heeft het te druk voor echte hartenkreten. Maar er is goed nieuws: tegenwoordig mag je de zielenherder van vandaag bij je thuis uitnodigen. Karin Seijdell is zo’n geestelijk verzorger. Haar jurk is rood en met haar is het goed praten over de dood. Luister naar Podcast De Verwondering.Wil je zelf een gesprek aanvragen met een geestelijk verzorger?: www.geestelijkeverzorging.nl/thuis085 004 3063
Levensles van de postbode

Geplaatst op: dinsdag 08 september 2020 09:00 uur / Lengte 00:31:46

Maria heet ze. Ze is postbode. Maar daar is lang niet alles mee gezegd. Annemiek kent haar alleen van Facebook. Maria heeft ook een site. Die heet: Maria ontwaakt. Daar staat onder andere dat je hart gebroken moet worden, vloeibaar als water, zodat het zacht alle kanten op kan stromen. Een postbode die schrijft over de zin, het doel van het leven. Als dat geen verwondering in het alledaagse is. Annemiek besluit contact met Maria te zoeken….
Wat doen we met onze schaduwkant?

Geplaatst op: dinsdag 11 augustus 2020 09:00 uur / Lengte 00:33:39

We doen ons best. En meer. En dat vinden we niet goed genoeg. Dat blijkt wel uit vragen die kijkers van De Verwondering stellen: kun je leven zonder vuile handen te maken, moet je je schaduwkanten bevechten of accepteren, kan zelfdiscipline je in de weg zitten, moet ik mezelf ter discussie stellen of kan ik denken: zo ben ik nu eenmaal; hoe neem ik verantwoordelijkheid voor m’n leven?Het zijn allemaal vragen over onze schaduw. Met filosoof Hein Stufkens loopt Annemiek door Zeeuws-Vlaanderen, het vlakke land dat in de loop van de geschiedenis één groot slagveld is geweest. Over schaduw gesproken….
Neergroeien, wat zou het zijn?

Geplaatst op: vrijdag 10 juli 2020 09:00 uur / Lengte 00:26:45

Jan loopt het liefst op klompen. Maar ooit werkte hij ergens op kantoor, in een hoge flat. Tot het misging. Jan Graafland besloot eindelijk zijn achternaam eer aan te doen en werd tuinman. Hij schreef er een prachtig boek over: Groene genade. De titel alleen al. In podcast De Verwondering onderzoekt Annemiek Schrijver met Jan wat neergroeien betekent.
Dan maak je maar zin

Geplaatst op: dinsdag 09 juni 2020 09:00 uur / Lengte 00:28:39

Zelfs kinderen zeggen het tijdens gezellig bedoelde spelletjes tegen elkaar: ‘Dan maak je maar zin!’ Niet gek dat we vaak dansen in andermans agenda, ons aan afspraken, regels en dogma’s houden waar we zelf nooit opgekomen zijn. Gaandeweg verliezen we onze eigen grenzen uit het oog. Is dat de oorzaak van de burn-out? Hoewel discipline en stoerheid haar wel ergens gebracht hebben, moet Annemiek bekennen dat ze veel tegen haar zin gedaan heeft in haar leven. Is zij de enige? En kan het ook anders? Ze gaat te rade bij een wijze vrouw: Lisette Thooft.Luister naar Podcast De Verwondering: ‘Dan maak je maar zin.’
Liefde - wat zou het zijn?

Geplaatst op: dinsdag 12 mei 2020 09:00 uur / Lengte 00:30:24

Normaal gesproken heeft Annemiek zelf een heleboel vragen op zak. Maar in dit geval wordt ze erop uit gestuurd met een paar levensvragen van kijkers van De Verwondering. Ze gaan over de liefde. Annemiek legt ze voor aan filosoof en dichter Hein Stufkens. Maar het gesprek verloopt heel anders dan verwacht. Want liefde blijkt veel mysterieuzer en ruimhartiger te zijn dan we vaak vermoeden.
Fout in de oorlog - Hoe overleef je een nazi-opvoeding?

Geplaatst op: dinsdag 07 april 2020 09:00 uur / Lengte 00:29:40

Dick Woudenberg groeide op in een NSB-gezin. Hij was 11 jaar toen de oorlog uitbrak. Dick kwam terecht op een geïsoleerde eliteschool van Adolf Hitler in Duitsland, alwaar hij werd gehersenspoeld. Na de oorlog moest hij gedeprogrammeerd worden. Woudenberg ontwikkelde zich tot een groot leraar en psychotherapeut en werd de beste vriend van Annemiek Schrijver. Zijn hele leven worstelde hij met zijn verleden. Twee jaar geleden stierf Dick op 89-jarige leeftijd.In Podcast de Verwondering gaat Annemiek op zoek naar de bijzondere manier waarop haar vriend zijn nazi-jeugd onder ogen durfde komen.De stem van Dick wordt vertolkt door Lex Bohlmeijer.
Vrijheid – volgens Krishnamurti

Geplaatst op: dinsdag 10 maart 2020 09:00 uur / Lengte 00:29:57

Op de hei komt Annemiek steeds een schaap tegen. Ze noemt hem inmiddels Karel. Een ram, in z’n eentje. De beroemde Gooische kudde is in geen velden of wegen te bekennen.Is Karel de kudde kwijt? Of is het gewoon een eigenwijs weglopertje? Hij lijkt op het schaap in het Thomas-evangelie. Daar brengt de herder het verloren dier niet terug naar de kudde, maar zegt dat deze wegloper hem liever is dan alle andere kuddedieren. Er is niemand die de vrijheidsdrang van het weggelopen schaap en van ons kuddegedrag beter onder woorden kan brengen dan de Indiase anti-goeroe Jiddu Krishnamurti. Volgens hem is de waarheid een land zonder wegen. In Podcast De Verwondering gaat Annemiek Schrijver op zoek naar de vrijheid. De stem van Krishnamurti wordt vertolkt door Alex Verburg.
Liefde en levenskunst

Geplaatst op: dinsdag 11 februari 2020 09:00 uur / Lengte 00:27:46

Het is liefde uit een sprookje, zoals de Braziliaanse Galileia en de Twentse André elkaar ontmoeten. Zelfs als het noodlot ze treft. ‘Wat een rups het einde noemt, noemt de rest van de wereld een vlinder’, dat is het levensmotto van André. Dit liefdespaar heeft van hun een wond een heilige wond gemaakt; ze nemen hun verlies en weten hun pijn om te zetten in goud. Spelen en vliegen, liefde en levenskunst. Een Valentijns-editie van podcast De Verwondering, met Annemiek Schrijver.
Het verlangen van Vos naar een vader

Geplaatst op: woensdag 18 december 2019 13:10 uur / Lengte 00:31:04

Klaas Vos is misschien wel de meest ontroerende dominee van ons land. Ooit was hij radiomaker voor de VPRO. En reisleider. Nu is hij met emeritaat, pensioen dus. Maar hij staat nog steeds op menig kansel. Ook doet hij aan standup-comedy.Klaas staat op het punt terug te keren naar zijn geboortedorp Huizen, waar hij een ernstig hervormde opvoeding genoot. Klaas heeft een tijdbom in zijn buik, een aneurysma.Wat maakt deze man voor Annemiek Schrijver zo ontroerend? Welk verlangen hoort zij toch in zijn passionele performance?
Wat ziet Antoine Bodar als hij omkijkt in verwondering?

Geplaatst op: woensdag 04 december 2019 09:21 uur / Lengte 00:33:10

De bekendste priester van ons land wordt 75. Zijn schoonheid van weleer maakte hem vaak verdacht. Met zijn provocerende mening lijkt hij zijn eigen glazen in te willen gooien. Ook hangt er soms een wolk van eenzaamheid om hem heen. Wat ziet Antoine Bodar als hij omkijkt in verwondering?Deze aflevering van Podcast De Verwondering (KRO-NCRV en NPO2) is een bijzondere ontmoeting tussen de priester en Annemiek Schrijver.
De levenskunst van Etty Hillesum

Geplaatst op: dinsdag 26 november 2019 09:00 uur / Lengte 00:34:55

Op 30 november 1943 stierf Etty Hillesum in Auschwitz. Waarom weigerde de joodse Etty om onder te duiken? Hoe kon ze tijdens die barbaarse oorlogsjaren zo’n innerlijke vrijheid ervaren? Wie is die vrouw die zingend kamp Westerbork verliet, op weg naar haar einde? En is het geen wonder dat ze ook na haar dood in staat is God op te graven in de harten van anderen?In deze aflevering van Podcast De Verwondering (KRO-NCRV en NPO2) gaat Annemiek Schrijver op zoek naar de drijfveren van de vrouw die haar al jaren inspireert.
De zin van het leven volgens Fokke Obbema

Geplaatst op: zondag 10 november 2019 08:10 uur / Lengte 00:49:27

In de boshut van de Verwondering vertelde Volkskrant-journalist Fokke Obbema over zijn ervaringen na zijn hartstilstand. Zijn zoektocht naar de zin van het leven is in feite net begonnen. Vandaar dat de ontmoeting met Annemiek langer duurde dan de uitzending op tv. Daarom hier het integrale gesprek over nabijheid, ontroering en de kwetsbaarheid van het bestaan.
Sterven, wat is dat eigenlijk?

Geplaatst op: vrijdag 01 november 2019 16:55 uur / Lengte 00:31:37

Om de twee jaar verliest Annemiek Schrijver een dierbare aan de dood. Vier jaar geleden stierf haar broer, twee jaar geleden haar beste vriend en in augustus overleed de man met wie ze achttien jaar samenwoonde en daarna goed bevriend bleef. Waar zijn deze gestorvenen? Wat doe je met niet afgemaakte gesprekken? Waar laat je je liefde en kennis rond je geliefden? Annemiek gaat te rade bij filosoof en dichter Hein Stufkens.
Trailer De Verwondering

Geplaatst op: vrijdag 01 november 2019 16:45 uur / Lengte 00:00:37

In Podcast De Verwondering (KRO-NCRV en NPO2) gaat presentator Annemiek Schrijver op zoek naar het wonder van het alledaagse.
 

 
   « Producten overzicht

Twitter