Speels

Deze keer verheug ik me bijzonder op The Passion die op Witte Donderdag zal plaatsvinden in de Achterhoek. Met name op de welbekende plaatselijke attractie, maar die moet vast nog even geheim blijven. Het gerucht gaat dat het verhaal van Jezus dit jaar niet stopt bij zijn veroordeling. ‘Alles komt goed’, is het thema. Een hele geruststelling. Beter dan mijn vaak gehanteerde ‘alles gaat mis maar zover is het nog niet.’ Daar zit natuurlijk ook een kern van waarheid in. Ach, gewoon joligheid op de werkvloer. Maar ik weet dat de makers van The Passion ook deze keer geweldig creatief zijn in de keuze van de cast en de songs, dus dat moet zeker goed komen.

Een oude vriend van mij werd in zijn tienerjaren ruw in een kamp gegooid. Het was oorlog. Op een avond liep hij langs het prikkeldraad en hoorde een stem in hem zeggen: ‘En toch is alles goed.’ Dat is de mantra van zijn lange leven geworden. En toch is alles goed. Die woorden heeft hij ook in mij gepland. Alles is al in orde. Toen mijn vriend stierf zag ik hoezeer die mantra waarheid was. Hij ging kalm en vol vertrouwen.

Vandaag hadden we weer een opnamedag in de boshut van de Verwondering. Mijn gasten komen daar over hun levenskunst vertellen, maar zijn vaak nogal nerveus. Vandaag was het wel erg raak. Twee wijze mannen die op van de zenuwen waren. ‘En toch is alles goed’, fluisterde ik. Ze lachten. Het werden speelse gesprekken. Want onbezorgd zijn we op ons best. En daarom is The Passion lekker live. Heerlijk!

 
   « Artikelen overzicht