Spinrag

Of ik binnenkort ergens een lezing wil geven over de vraag: Hoe neem ik vakantie van mijn zorgen? Grappige kwestie waar we allemaal het antwoord op weten. De ervaring leert dat we twee dingen kunnen doen: we ruimen het obstakel uit de weg, of we realiseren ons dat het probleem oplossen niet in onze macht ligt. Dus je doet wat aan de hindernis, of je kunt er niets aan doen. Kortom: in beide gevallen is het zonde van je tijd je zorgen te maken. Loesje zou zeggen: ‘Zorgen moet je doen, niet maken.’ Geinige woordspeling, maar mag je van het redderen ook een keertje vakantie?

Neem nou mijn buurvrouw. Deze bezige bij zit in een tuinstoel. Hoe heerlijk! Onder het toeziend oog van een bibberig zonnetje leest ze een boek. Dit lieflijke tafereeltje ziet er zo bemoedigend uit dat ik even blijf staan. Daar schrikt mijn buuf van. Ze springt op en verontschuldigt zich onmiddellijk voor haar ‘luie’ gedrag.

Verlegenheid is enorm besmettelijk, dus ik stamel onbeholpen iets over dat ze juist zo zegenrijk bezig is. Dat haar zojuist opgedane lol en inzicht weer een bijdrage is aan onze innerlijke vrede.

Pff. Nu maak ik me zorgen. Hoe ver zijn we heen als we onze aarzelend opkomende lente-zorgeloosheid zo gauw laten verstoren! Maar mijn buufje proest het uit en wuift mijn muizenis de schutting over.

 
   « Artikelen overzicht